Petravaaran Erämiehet ry - Iljan tarina

Iljan tarina

Tohmajärvellä, Petravaaran ja Vepsän kylissä on säilynyt aina näihin päiviin asti perimätietona kylien nimiin ja asumushistoriaan liittyvä tarina. Tarinan mukaan tänne siirtyi ensimmäisinä idästä kolme karjalaista veljestä Petro, Niku ja Ilja. Petro asettui asumaan nykyiseen Petravaaraan, Niku löysi asuinpaikkansa hieman etäämpää ja niin syntyi Nikuvaara. Petro ja Niku olivat molemmat ahkeria ja kaikin puolin kunnon kansalaisia.

Kolmas veli, Ilja asettui asumaan Vepsänsuolta alkavan ja Rämeenjärveen laskevaan Kylmäojan varteen luonnonkauniin harjun eteläpuolelle paikkaan, jossa puro virtaa kahta reittiä muodostaen pienen saarekkeen. Ilja oli elämäntavoiltaan kelju mies. Hän hankki elantonsa kaikenlaisella keinottelulla ja varkauksilla. Tietysti Ilja oli myös erämies ja hänen pyyntitavoistaan kertovat maatuneet peuranpyyntihaudat viereisellä harjulla.

Kerrotaan, että Ilja otti nauriit naapurin kaskista, hankki viljan "ravaamalla" eli karistamalla toisten ruishalmeista tai tappoi tarvittaessa naapurin lampaan, vasikan tai jopa lehmän. Tiedetään hänen vieneen talvella lehmän navetasta huopatossut takaperin lehmän jaloissa ja niin jäljet katosivat ajetulle tielle.

Iljan toimet kylässä tiedettiin, mutta mistään häntä ei saatu syytteeseen. Pahalla oli kuitenkin palkkansa. Eräänä syyskesän iltana illan pimetessä oli Ilja mennyt Vepsässä tuohikaton läpi erään talon pieneen aittaan. Talon isäntä kuuli Iljan toimet. Iljan tullessa ulos aitasta ampui isäntä hänet jousella aitan katolle.

Kerrotaan myös, että Iljalla oli poikkeuksellisen hyvä ja komea pystykorva koira. Iljan tullessa taloon luvattomille asioille hän oli neuvonut mm. koiransa menemään pelinpitoon talon koiran kanssa, jolloin talon vahti ei haukkunut. Iljan kuoltua koira palasi yksin kotiin. Silloin kerrotaan Iljan emännän sanoneen: "Jo on Ilja iskettynä, koska koira kotiin tulee."

Iljan asuinpaikka ja vieressä oleva kaunis harju tunnetaan siitä alkaen nimellä "Iljankelju". Näin kelju mies jätti paikalle oman nimensä.

Tarinan on koonnut perimätiedon mukaan Teuvo Eronen.